sâmbătă, 6 iulie 2013

Modelele umanităţiii#1

Doresc să deschid acest subiect în scopul de a face o comparaţie între adevăratele modele, adevăraţii eroi care au schimbat lumea şi au contribuit la formarea acesteia, şi dobitocii care sunt astăzi consideraţi modele de urmat deşi nu au făcut vreodată un lucru demn sau bun pentru omenire.

Acum câteva nopţi pur şi simplu nu puteam să adorm, aşadar m-am gândit că ar trebui să citesc ceva. Ei bine, uite aşa m-am conectat pe internet la telefon, am deschis Google şi am început să tastez puţin în căutarea unor informaţii. Deşi ştiam de mult de numele unui adevărat titan, şi acesta fiind Mahatma Gandhi, sub adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi, am decis că trebuie să ştiu mai mult decât ştiam până atunci despre el.

Gandhi, deşi în multe ipostaze îl recunoaşteţi după tipicul său veşmânt specific hinduşilor, a fost un om din înalta societate. Încă din tinereţe Gandhi a deţinut un statut înalt în India datorită familiei sale. Tatăl său lucra într-un minister, iar acest lucru l-a ajutat nespus de mult să se facă auzit în politică. El a dat la facultatea de drept, iar în timp a devenit liderul Naţionalismului Indian, un partid politic foarte influent după venirea sa la putere. 


Politica dusă de Gandhi a fost una non-violentă care a folosit drept model viitorilor conducători ai lumii sau chiar revoluţionarilor, printre care se numără şi Martin Luther King Jr. şi Nelson Mendela. Viaţa lui Gandhi a fost una foarte complicată datorită încercărilor sale nenumărate de a-şi elibera poporul de sub dominaţia Imperiului Britanic, care pe atunci era considerat perla Marii Britanii. În cele din urmă, după multe incarcerări în Marea Britanie datorită instigării populaţiei la neachitarea taxelor impuse de conducători, Gandhi reuşeşte să îşi elibereze poporul, astfel încât India s-a transformat dintr-o colonie într-un stat. 
După ce s-a întors în ţară, Gandhi a renunţat la hainele occidentale deoarece reprezentau bogăţia şi puterea. A cerut unor croitori să îi producă o haină dintr-un material simplu, haină pe care a urmat să o poarte până la sfârşitul vieţii. Totodată el a devenit vegetarian şi a început să scrie cărţi despre vegetarianism şi non-violenţă. Numărul în pagini a scrierilor lui sunt estimate undeva la 50,000. Viaţa lui s-a încheiat brusc la o întâlnire bisericească unde a fost asasinat.
După moartea sa, Gandhi a fost considerat Tatăl Naţiunii pentru viaţa sa, pentru scrierile sale care aveau o temă non-violentă cu rolul de a aduce liniştea sufletească şi faptul că a fost un om dedicat ţării sale, a eliberat ţara.

Gandhi este unul din cele câteva persoane din această lume pe care eu le consider modele de urmat, şi mai presus de toate, cred că aşa cum a fost şi Gandhi, simplu, aşa ar trebui să fim şi noi. Să evităm să fim ceea ce nu suntem şi să nu mai dorim bogăţii peste bogăţii deoarece acestea nu ne vor aduce niciodată bucuria.

 

Un comentariu: